Stijlen en modellen van jurken

Wat is er ongewoon aan de Russische sarafan?

Wat is er ongewoon aan de Russische sarafan?
Inhoud
 1. Eigenaardigheden
 2. Een beetje geschiedenis
 3. Voor wie is het?
 4. Rassen
 5. Populaire kleuren
 6. moderne tendensen
 7. Waarmee te dragen?
 8. Schoenen
 9. Accessoires

Elke natie heeft traditionele nationale kleding. Voor Russische vrouwen is dergelijke kleding een shirt met een zomerjurk. Samen met de groeiende belangstelling voor de etnische stijl en geschiedenis van hun land, zijn Russische overgooiers tegenwoordig het onderwerp van aandacht van modeontwerpers. Laten we meer te weten komen over dergelijke kleding en het gebruik ervan in het verleden en in moderne kledingkasten.

Eigenaardigheden

De traditionele zomerjurk wordt gekenmerkt door een rechte, losse pasvorm. Grote bewegingsvrijheid in dergelijke kleding werd geboden door inzetstukken tussen de details van het product. De contouren van de Russische sarafan kunnen glad en zeer zacht worden genoemd. Dit was vooral merkbaar tijdens het rijden.

Traditionele Russische sarafan

Daarnaast zijn de karakteristieke kenmerken van de zomerjurk:

 • Aanzienlijke lengte van de rok.
 • Lange mouwen.
 • Gelaagdheid van de outfit.
 • Het originele decor in de vorm van complexe heldere ornamenten.
 • Groot gewicht van de outfit.

Een beetje geschiedenis

Tot de 16e eeuw werden lange kleding voor mannen een zomerjurk genoemd, en pas later werd deze naam doorgegeven aan dameskleding, die ofwel over het hoofd werd gedragen of aan de voorkant werd dichtgeknoopt.

Russische zomerjurk voor heren

Sinds de 18e eeuw is de Russische sarafan veranderd, wat wordt geassocieerd met de hervormingen van Peter I, waarbij een kostuum in Europese stijl in de Russische samenleving werd geïntroduceerd. Zonnejurken werden nog steeds alleen gedragen door de bourgeoisie, kooplieden en boeren.

Dergelijke traditionele kleding duurde het langst onder de boeren, daarom was het de boerenversie van de zomerjurk die alle typische kenmerken van dit element van het Russische kostuum concentreerde.

 Russische moderne sarafan in etnische stijl

Voor wie is het?

In een Russische zomerjurk ziet een vrouw van elke grootte en elke leeftijd er aantrekkelijk en origineel uit. Door de vrije snit beperkt dergelijke kleding de beweging niet en verbergt ze eventuele gebreken in de figuur volledig.

Rassen

Overgooiers in Russische klederdracht werden vertegenwoordigd door de volgende hoofdtypen:

 1. Tuniekachtige zomerjurk zonder middennaad. Zo'n outfit werd ook doof genoemd, omdat het uit een enkel stuk stof en zij-inzetstukken was genaaid. Dit type zomerjurk is de oudste. De voorste uitsparing was meestal klein, rechthoekig of rond. Het had ook vaak een klein splitje met strikjes of een knoopsluiting. Doek, canvas en andere zelfgesponnen doeken werden gebruikt om dove overgooiers te naaien. Langs de zoom, armsgaten en halslijn waren de items afgezet met rood papier, beschilderd canvas, appliqué of borduurwerk in de vorm van smalle strepen.
 2. Het schuine model. Voor het naaien van zo'n zomerjurk werden één stevige rugdoek, twee rechte voordoeken en schuine zijwiggen gebruikt. De voorste doeken kunnen worden genaaid of vastgemaakt met veterlussen of metalen knopen. Voor dergelijke overgooiers werden zowel zelfgesponnen linnengoed als fabrieksstoffen gebruikt. Ze werden genaaid van brokaat, taft, Chinese stof, fluweel, canvas, zijde, kumach, wol en andere materialen. Sommige van deze overgooiers hadden een dichte voering, soms gewatteerd. Textiellinten of stroken kumach werden gebruikt om alledaagse versies van de kosoklinny sarafan te versieren, en feestelijke outfits werden afgezet met vlechtwerk, vlechtwerk, zijden linten, franje of metalen kant.
 3. Directe uitvoering. Deze zomerjurk, die ook wel Moskou of rond werd genoemd, werd in de 19e eeuw het meest voorkomende model. Bij de vervaardiging van zo'n zomerjurk werden rechte panelen gebruikt, die in kleine plooien in het bovenste gedeelte werden verzameld. Rechte overgooiers werden voornamelijk gemaakt van fabrieksstoffen. Voor de bandjes werd dezelfde stof gebruikt als voor de rok, of deze werd vervangen door vlechtwerk. De zoom van zo'n outfit was versierd met linten of kant.
 4. Model met een lijfje. Zo'n zomerjurk had een aansluitend lijfje, waaraan rechte panelen waren genaaid om een ​​volumineuze rok te creëren. Dergelijke kleding was gebruikelijk in het centrale deel van het land. Ook apart uitgekozen waren overgooiers, waarbij het lijfje op een juk zat.

De belangrijkste en afgeleide soorten Russische overgooiers worden weergegeven in de volgende afbeelding.

Soorten Russische overgooiers

Populaire kleuren

De karakteristieke kenmerken van het vrouwelijke Russische kostuum zijn veelkleurig en een soort ornament. De favoriete kleur voor overgooiers was rood. Dit is de kleur die trouwjurken hadden.

Bruiloft rode Russische zomerjurk

Witte overgooiers met gouden patronen zagen er prachtig uit.

 Russische witte zomerjurk met gouden patronen

Ook in de kleuren van de zomerjurk waren er tinten blauw, bruin, zwart, oranje, bruin en geel. Oudere vrouwen droegen vaker een blauwe of zwarte zomerjurk.

moderne tendensen

Ontwerpers gebruiken nu vrij vaak Russische klederdracht als creatieve basis voor hun collecties. Ze voegen elementen van de Russische zomerjurk toe aan moderne kleding.

Traditionele modellen van overgooiers winnen ook aan populariteit, die worden gekocht voor thematische evenementen, kindermatinees of festivals.

Tegenwoordig komen Russische overgooiers overeen met de constructieve vormen die in het verleden werden gebruikt voor het naaien van dergelijke kleding. Moderne kostuums zijn afgezet met volksborduurwerk, gepresenteerd in verschillende hoeveelheden. Het kan alleen als accent en een interessant decor dienen, of het kan een product rijkelijk versieren.

Witte Russische zomerjurk in etnische stijl

Waarmee te dragen?

Vroeger werd een zomerjurk gedragen met een lang shirt, dat meestal wit was. Nu dragen ze onder een zomerjurk ook vooral een shirt met lange mouwen versierd met borduursels, maar soms wordt het vervangen door een witte blouse. In de winter wordt de Russische sarafan gedragen met een bontjas of een warme jas.

Schoenen

Zomermodellen van de Russische zomerjurk worden gedragen met gevlochten sandalen. Bij koud weer zijn laarzen ideaal voor zo'n outfit.

Accessoires

Alle sieraden en andere accessoires worden geselecteerd rekening houdend met het evenement in verband waarmee de Russische zomerjurk wordt gedragen.

Accessoires en sieraden voor de Russische zomerjurk

Zowel korte als lange kralen, heldere metalen of plastic armbanden en oorbellen, linten en gebreide tassen gemaakt in etnische stijl zijn geschikt voor dergelijke kleding. Een stijlvolle toevoeging aan de Russische zomerjurk is een kanten kokoshnik.

1 reactie

Ik wil een rode Russische zomerjurk voor een fotoshoot. Er zijn zulke mooie modellen!

Mode

de schoonheid

huis