Zwembad

Hamam regels

Hamam regels
Inhoud
 1. Wat mee te nemen?
 2. Hoe vaak kunt u langskomen?
 3. Hoe het correct te gebruiken?
 4. Aanbevelingen voor de procedure

Hammam is een van de soorten baden die over de hele wereld bekend zijn. Niet alleen in de oostelijke badplaats kunt u een stoombad nemen in een Turks bad. Ze had fans in Europa en Rusland, waar vergelijkbare stellen elkaar ook begonnen te ontmoeten. Naast het nemen van hygiëneprocedures gaat een bezoek aan de hamam in Turkije vaak gepaard met ontmoetingen met vrienden of familieleden. Bijna de hele dag wordt doorgebracht in het bedrijf, in overeenstemming met bepaalde regels en tradities.

Het Turkse bad verschilt van het Russische bad door een zeer hoge luchtvochtigheid en lagere temperatuurindicatoren., waardoor het zacht, comfortabel en zacht is in vergelijking met andere soorten sauna's. In de binnenlandse stoomkamer kan de droge luchttemperatuur 70 of 80 graden bereiken, in de Turkse - een orde van grootte lager. Het is niet verboden voor mensen met hart- en vaatziekten om naar de hamam te komen, alleen hun aanwezigheid in de hal met relatief hoge temperaturen is beperkt tot een half uur. Deze categorie mensen kan geen Russisch bad bezoeken.

Wat mee te nemen?

Om de hamam te bezoeken, zijn geen speciale extra items (zoals bezems, hoeden), die attributen zijn van de Russische stoomkamer, vereist. Alles wat nodig is, wordt gegeven in het Turkse bad zelf. Na het bestuderen van de bezoekregels, begrijp je echter dat volledige naaktheid in de hamam niet wordt aangemoedigd, dus een zwempak of sarong kan nodig zijn om te bedekken.

In het badhuis krijgen bezoekers speciale houten pantoffels (cakes), maar wie een afwijkende maat heeft of liever alleen persoonlijke bezittingen gebruikt, mag zijn badschoenen meenemen. Hetzelfde geldt voor handdoeken: de begeleider zal er zeker een voor het lichaam weggeven, en de tweede (groot) om de bank te bedekken waarop je moet liggen... Wie een gepersonaliseerde handdoek wil, kan die meenemen. Als je een persoonlijke douchegel nodig hebt, moet je die ook van thuis halen.

Zoals al opgemerkt, brengen ze in een Turks bad vaak de hele dag door in gezelschap met vrienden. Om geen honger te lijden, brengen bezoekers lichte snacks mee die in een speciale ruimte genuttigd kunnen worden. Saunamedewerkers bieden bezoekers thee of andere dranken aan.

Hoe vaak kunt u langskomen?

De frequentie van een bezoek aan een Turks bad en de tijd die er moet worden doorgebracht, is afhankelijk van gezondheid, tradities, vrije tijd en persoonlijke voorkeur. Als we het gemiddelde cijfer nemen, dan is één keer per week voldoende. Moslims geloven dat de hamam de ziel en het lichaam reinigt, dus laat de man zijn vrouw een keer per week naar het badhuis gaan zonder onnodige voorwaarden.

Beginners en mensen met een slechte gezondheid kunnen in Hararete . verblijven (de warmste kamer in het bad) van 30 minuten tot een uur, bij de volgende bezoeken kan de tijd oplopen. In andere kamers zijn er geen tijdslimieten.

Als je de oude Turkse tradities volgt, kunnen mannen de hamam bezoeken van zonsopgang tot 12.00 uur en vrouwen van 12.00 uur tot zonsondergang. Tegenwoordig, wanneer mannen en vrouwen verschillende gebouwen kunnen krijgen, is het niet nodig om terug te vallen op deze traditie. De frequentie van bezoeken aan het Turkse bad wordt ook beïnvloed door massageprocedures, die worden aanbevolen om na een bepaalde periode uit te voeren.

Hoe het correct te gebruiken?

Voor oosterse bewoners wordt het bad geassocieerd met wassing, zuiverheid van het lichaam en gedachten. HOm ervoor te zorgen dat de ervaring van het bezoeken van de hamam aangenaam blijft, moeten bepaalde gedragsregels worden geleerd.

 • Haast je niet, maak je geen zorgen, ontspan, maak van de gelegenheid gebruik om na te denken over de wijzen en de eeuwige.
 • Wees niet helemaal naakt, bedek je lichaam met een handdoek of sarong.
 • Een uur of anderhalf uur voordat je naar het bad gaat, mag je niet eten, om geen aanvallen van misselijkheid te krijgen.
 • U dient nuchter naar de hamam te komen en gedurende het gehele bezoek geen alcohol te gebruiken.
 • Voordat u op de stenen bank gaat zitten of liggen, moet u een handdoek neerleggen. Dit gebeurt niet alleen om hygiënische redenen, maar ook om het lichaam te beschermen tegen langdurige blootstelling aan een hete steen.
 • Tijdens massageprocedures wordt aanbevolen om uw voeten boven het oppervlak te houden.
 • Sta na afloop van de massage en volledige ontspanning niet plotseling op van de bank, dit kan leiden tot duizeligheid.

Om het Turkse bad correct te gebruiken, moet u ook de structuur kennen, uit welke kamers het bestaat. Dan wordt duidelijk wat er in elk van hen kan worden gedaan. De Hammam is verdeeld in drie grote kamers.

 • Jamaica. De eerste kamer waar de bezoeker binnenkomt. Er zijn kassa's voor de betaling van diensten in. Hier kunt u uw bovenkleding achterlaten. Volgens de Turkse traditie is deze kamer versierd met een kleine fontein.
 • Sogukluk. Deze voorbereidingsruimte is niet te warm, het overschrijdt de temperatuur van het menselijk lichaam niet. Hier bevinden zich douches en toiletten.
 • Harareth. De derde hal is direct gerelateerd aan het badhuis. De omgevingstemperatuur is 50-60 graden en de luchtvochtigheid wordt op 100% gehouden. Er staan ​​stenen banken, vaak van marmer of onyx, waarop je kunt zitten of liggen. Als de kamer een grote ruimte heeft, wordt in het midden een chebek-tash geïnstalleerd. Turken noemen het de "buiksteen", het is een stenen tafel voor wellness-massagebehandelingen. Er is ook een kurna in de hal - een speciale gootsteen die warm en koud water ontvangt. Bezoekers scheppen het op met koperen pollepels en gieten eroverheen als dat nodig is.

Met zwembad

Er zijn twee soorten zwembaden in de hamam:

 • het apparaat van sommige grote hararets omvat een ondiep maar ruim zwembad: niemand baadt erin, het dient alleen om de luchtvochtigheid in de kamer te behouden;
 • het tweede zwembad is functioneel, ze worden erin gedompeld na een massage om de gestoomde poriën te sluiten en te stimuleren na ontspannende procedures.

Met massage

Je kunt gewoon naar de hamam komen om je te wassen, de Jamekan en Sogukluk bezoeken - het zal goedkoper en sneller zijn. Maar als u een uitgebreid programma nodig heeft, waarvoor ze naar Turkse baden gaan, moet u rekenen op een procedure met massage.

Aanbevelingen voor de procedure

Als je een compleet ritueel moet doorlopen om een ​​oosters bad te bezoeken, moet je onthouden dat alle acties en procedures al eeuwenlang zijn ontwikkeld en dat je ze niet mag schenden om gezondheidsvoordelen te behalen.

Dus, in jamekan laat de bezoeker zijn kleren achter in de kleedkamer, neemt de verstrekte badaccessoires mee en gaat naar de sugukluk... In deze kamer wordt een lage comfortabele temperatuur van 30-35 graden gehandhaafd; hier moet u minimaal 20 minuten besteden aan volledige acclimatisatie. Hier wordt ook gedoucht, wat helpt om de poriën te bevrijden van stof en vuil, om het lichaam voor te bereiden op verdere procedures.

Voor degenen die zich net kwamen wassen, eindigt het bezoek aan het bad in deze kamer. Degenen die besloten te blijven en een volledige gezondheids- en reinigingscursus te volgen, moeten naar de volgende zaal gaan, de belangrijkste voor bezoekers - de hararet.

Zittend op een stenen bank in een ruimte met een temperatuur van 50 graden en een hoge luchtvochtigheid, kun je het hele spierstelsel goed stomen. De massagetherapeut-badmeester houdt de bezoeker in de gaten en gaat, wanneer hij volledig is voorbereid, over tot de volgende procedures.

 1. Het hele lichaam wordt geëxfolieerd met een kese-handschoen gemaakt van grof geitenhaar of kokosvezel. Het reinigt de huid grondig van dode verhoornde deeltjes en maakt de poriën vrij. Dezelfde procedure verbetert de bloedcirculatie.
 2. De gereinigde huid wordt voorbereid op een massage met zeepachtige oliën. De bediende in een katoenen zak klopt met de hand een ongewone zwarte zeep met perzik-, olijf- of arganolie. In sommige sauna's wordt een zeepschuimgenerator gebruikt, hierdoor kan handarbeid worden gemechaniseerd. Al snel is de bezoeker bedekt met een weelderige dop met zeepsop. Met behulp van massage worden de resten van verhoornde deeltjes van het huidoppervlak verwijderd.
 3. In de volgende fase wordt voorgesteld om de wikkelprocedure te doorlopen. De bezoeker is bedekt met een mengsel van geneeskrachtige klei, zeezout, olijfolie en honing, gewikkeld in een handdoek. Twintig minuten later wordt er gedoucht.
 4. Na massages en schoonheidsbehandelingen kunt u ontspannen in de lobby.
 5. In de laatste fase wordt nog een massage met aromatische oliën aangeboden. Deze procedure verstrakt en verjongt de huid, verbetert het celmetabolisme.
 6. Neem na het ontspannen een warme douche of neem een ​​duik in het zwembad.
 7. Na alle hygiëne- en wellnessprocedures te hebben doorlopen, gaan bezoekers naar de ontspanningsruimte, waar je kunt kletsen met vrienden, een hapje kunt eten en een paar kopjes thee kunt drinken. Na het bad zal het lichaam de waterhuishouding moeten herstellen.

U hoeft niet naar Turkije te reizen om de hamam te bezoeken. Ook bij grote sportverenigingen kun je een oriëntaals bad zoeken. Gebleken is dat na training en zware lichamelijke inspanning het verblijf in een Turks bad snel weer op krachten komt. De steen in combinatie met hete stoom heeft een ontspannend effect op het spierstelsel.

    De Turkse hamam onderscheidt zich van de rest van de baden in de wereld door een bijzondere oriëntaalse smaak, een aanhoudende geur van wierook en een soort muziek die het hele bezoek doorklinkt. Vaak gebruiken badmeesters zoute mist. Ze creëren het met behulp van speciale apparatuur, waardoor een genezende, fijn verspreide wolk van zoutoplossing in de lucht stijgt. Dit alles laat je op hypnotiserende wijze verliefd worden op een oosters bad.

    Na een korte tijd geeft het lichaam aan dat het tijd is om het opnieuw te bezoeken.

    Voor wat een hamam is, zie hieronder.

    geen commentaar

    Mode

    de schoonheid

    huis