Interview

Reden voor het zoeken naar een nieuwe baan: wat schrijf je op je cv en sollicitatie?

Reden voor het zoeken naar een nieuwe baan: wat schrijf je op je cv en sollicitatie?
Inhoud
 1. Waar is het cv voor?
 2. Populaire redenen
 3. Presentatie regels
 4. Neutrale redenen
 5. Waar moet je niet over schrijven?

Bij het solliciteren naar een andere baan hangt de helft van het succes af van een goed geschreven cv.

Een korte cv-presentatie bevat details over afstuderen aan een universiteit of hogeschool en werkervaring. Dit omvat persoonlijke informatie en geeft ook aan op welke functie de kandidaat solliciteert.

Soms wordt het cv aangevuld met een reden om de vorige plaats te verlaten, maar het is niet nodig om hierover te schrijven. Als een dergelijk item in het cv staat, is het beter om de reden van het verlaten van het werkboek te kopiëren.

Waar is het cv voor?

Een cv is een korte presentatie door een specialist. Zonder dit document weet de werkgever gewoon niet wie hij in dienst heeft. Hoe beter het cv en hoe gedetailleerder de gegevens, hoe groter de kans op een goede baan.

Een cv is ook een reclame voor een specialist, het moet zijn visitekaartje zijn. Zo'n vragenlijst bevat niet alleen informatie over anciënniteit en werkervaring, maar ook persoonlijke informatie. De factor ambities, hobby's en persoonlijke kwaliteiten van de sollicitant speelt een belangrijke rol: aan de hand daarvan kan de werkgever begrijpen of de werknemer in het team past.

Al in de interviewfase zal de werkgever waarschijnlijk een vraag stellen over de reden voor ontslag van de vorige plaats. Daarom is het beter om hier kort over te praten in je cv.

Populaire redenen

De lijst met vragen die een recruiter meestal stelt, is bekend. Het volstaat om uzelf als werkgever voor te stellen en uzelf de vraag te stellen: welke informatie over de sollicitant zou u kunnen interesseren. Natuurlijk zullen er vragen worden gesteld over de redenen waarom je je vorige bericht hebt verlaten.Deze vraag wordt meestal direct gesteld nadat de sollicitant over zichzelf en zijn werkervaring heeft verteld.

Om dergelijke onderzoeken te voorkomen, is het beter om ontslaggegevens, die meestal in het werkboek staan, direct in het cv op te nemen. Ook moet u nadenken over hoe u zult reageren als het ontslag uit uw vorige baan in het gesprek ter sprake komt.

Laten we zeggen dat het ontslag naar believen is ondertekend. Dit is een zeer vage formulering. Hoogstwaarschijnlijk zal de toekomstige werkgever geen gedetailleerde informatie vinden door de regel "uit eigen vrije wil" in het cv te lezen. Daarom kunt u enkele aanvullende details aangeven die de reden voor het verlaten van de vorige baan zouden verklaren.

 1. De werknemer heeft van het bedrijf niet het rendement gekregen dat hij in de vorige plaats had verwacht. Er waren echter geen klachten over de bazen en over het werk zelf.
 2. Door de beperkte omvang van de verantwoordelijkheden groeide de werknemer niet op als specialist, kon hij zijn professionele vaardigheden niet verbeteren en iets nieuws leren.
 3. Misverstand of onoplettendheid van het management om rationele suggesties van de medewerker om het werkproces te verbeteren.

Als in het werkboek een disciplinaire overtreding als reden voor ontslag wordt vermeld, dan is het beter om een ​​ietwat vage bewoording in het cv achter te laten. U moet niet verwijzen naar het artikel van de arbeidswet. Tijdens het gesprek zelf kunt u de recruiter persoonlijk de reden van het ontslag uitleggen en de details geven.

Als de reden van het verlaten van de vorige functie in het cv wordt vermeld, is het belangrijk om te onthouden dat de werkgever altijd de vorige werkplek van de potentiële werknemer kan bellen.

Daarom moet je de realiteit niet verfraaien en dit proberen weer te geven in je cv. U kunt een delicate situatie uitsluiten als u de redenen voor vertrek correct vertelt.

Presentatie regels

Het cv moet zo zijn ontworpen dat de recruiter onmiddellijk in je geïnteresseerd is. Niet alleen de basisinformatie is belangrijk, maar ook de presentatie ervan. Om ervoor te zorgen dat een cv het professionalisme van een werknemer weerspiegelt, moet het worden samengesteld volgens de volgende regels.

 1. Laconicisme. Informatie moet in een beknopte en toegankelijke vorm worden gepresenteerd. Zoals de praktijk laat zien, hoe beknopter en informatiever de gegevens worden gepresenteerd, hoe beter ze worden waargenomen. Sommige punten kunnen achterwege blijven als ze geen beeld geven van jou als hooggekwalificeerde specialist.
 2. Het is noodzakelijk om alleen echte informatie te verstrekken. Op de werkplek is bijna alle gegevens over een persoon te vinden op sociale netwerken. Als laatste redmiddel kan de recruiter navraag doen en begrijpen hoe de informatie uit het cv zich verhoudt tot de werkelijke stand van zaken. Daarom is het noodzakelijk om alleen de waarheid over jezelf te schrijven. In de kolom "persoonlijke kwaliteiten" moet je de sterkste kanten van je karakter aangeven.
 3. Geletterdheid. Zelfs als het cv goed is opgesteld en je beschrijft als een uitstekende professional, kan de kleinste grammaticale fout de hele ervaring verpesten. Het is belangrijk om de tekst opnieuw te lezen, de kleinste gebreken te corrigeren, omdat het cv voor u "spreekt" wanneer de werkgever het leest.
 4. Specificiteit. Het vermogen om uw boodschap bondig over te brengen wordt zeer gewaardeerd door werkgevers. Als het cv duidelijk is geschreven, zal de werkgever begrijpen dat je je gedachten concreet en duidelijk kunt overbrengen.

Neutrale redenen

Soms is een karakterisering van de vorige werkplek gewoon nodig om een ​​nieuwe baan te krijgen. Dat is waarom, ook bij het stoppen is het belangrijk om een ​​goede relatie te onderhouden met oud-collega's en werkgevers. In dat geval kan de voormalige directie een brief sturen met een positieve beoordeling van uw werkzaamheden. Een bedankbrief maakt het veel makkelijker om een ​​goede baan te vinden.

Als er meerdere redenen waren voor ontslag van de vorige plaats, kunnen er slechts enkele worden aangegeven. Het is raadzaam om neutrale motieven te kiezen.

De meest voorkomende neutrale redenen voor ontslag zijn:

 • verlangen om andere activiteiten uit te proberen;
 • er was een verlangen om op de carrièreladder te groeien, maar in de vorige plaats was er geen dergelijke mogelijkheid;
 • de hoogte van het salaris paste niet (je kunt je antwoord aanvullen door te zeggen dat het geld nodig is om een ​​appartement te kopen of dat er een gezinsuitbreiding wordt verwacht);
 • het bedrijf heeft een reorganisatie ondergaan, het hoofd is gewijzigd, het werkterrein is gewijzigd;
 • je bent verhuisd naar een andere plaats en het is moeilijk om aan je oude baan te komen;
 • het bedrijf is verhuisd naar een ander gebied en het is moeilijk om daar te komen.

Ook als het werkboek geen details over de reden van vertrek bevat, kun je altijd een neutrale verklaring vinden.

Als het ontslag op grond van het relevante artikel is geformaliseerd, moet u tijdens het interview in detail vertellen waarom dit is gebeurd. Beëindig het verhaal door de recruiter ervan te overtuigen dat dit nooit meer zal gebeuren.

Waar moet je niet over schrijven?

De ideale werknemer in de ogen van de werkgever is niet-conflicterend, prettig in de omgang en evenwichtig. Dit is het soort persoon dat de leider in zijn team wil zien. Om het juiste beeld van jezelf als ideale medewerker te creëren, vermeld je het volgende niet op je cv.

 1. Diverse conflicten in het verleden werk. Je moet niet schrijven over de afgunst van collega's, over de mogelijke aansluiting. Het is belangrijk om de werkgever te laten zien dat je stressbestendig bent en in staat bent om elk conflict vreedzaam op te lossen. Als de werkgever hier zelf naar vraagt, kun je beter zeggen dat je elk geschil conflictvrij probeert op te lossen en altijd klaar staat om collega's halverwege te ontmoeten.
 2. Klachten over de vorige werkgever. Onnodig te zeggen dat de voormalige baas het niet op prijs stelde en beledigde. Je kunt het karakter van de voormalige leider rustig beschrijven, over zijn tekortkomingen praten en, indien nodig, argumenten geven.
 3. Geen promotie gekregen. Deze reden kan de werkgever aan het denken zetten, of de kwaliteiten van de sollicitant worden overschat en of er überhaupt reden voor promotie was.
 4. Overuren. Het is waarschijnlijker dat een werkgever zijn werknemers overwerk toewijst. Als u zich op uw gemak voelt met overwerk, schrijf dan niet over overwerk op uw cv.
 5. Eigen redenen. Het kan frequente vrije tijd zijn, zelfs om een ​​goede reden, een plotselinge scheiding of ziekte. Dit is in ieder geval niet de moeite waard om over te praten.
 6. Beleid van de relatie van het voormalige management tot de werknemers. Meestal proberen veel managers de kwaliteit van het werk van hun werknemers te verbeteren door deze naar trainingen of cursussen te sturen. Je kunt beter niet zeggen dat je geen zin hebt om steeds deel te nemen aan nascholingscursussen.
 7. Betalen volgens de regelsdie niet door het bedrijf zijn geïnstalleerd.

Door deze regels te volgen, kan de aanvrager een goede indruk van zichzelf maken. Het is voldoende voor de werkgever om het cv te lezen en te begrijpen dat het zo'n werknemer is die het meest bij hem past. Een goed geschreven cv is een nieuwe opstap naar je droombaan. Je moet heel voorzichtig zijn bij het zoeken naar een nieuwe baan, want succes hangt af van elke actie.

geen commentaar

Mode

de schoonheid

huis